Direksiyon Sınavı Tarihleri
Direksiyon sınav tarihleri her il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından tespit edilir ve kursiyerin kayıt olduğu sürücü tarafından adaya bildirilir. Özel Aligör Sürücü Kursu müdürü Ali bey, direksiyon sınavı tarihleri ve merak edilenleri ehliyethane ziyaretçileri için anlatıyor.
Sürücü kursumuza kayıt olup elektronik sınavda başarılı olan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Direksiyon sınavına girecek olan kursiyerlerimizin önce direksiyon sınav ücretini yatırırız daha sonra direksiyon eğitimi vermeye başlarız.
Direksiyon eğitimi tamamlanan kursiyerler il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen tarihlerde direksiyon sınavına alınır. Direksiyon sınavı her ay yapılır. Bu tarih genelde elektronik sınava girdikten sonraki 21 gün içerisinde olur.
Direksiyon sınavı toplamda 35 dakika sürüyor. Bunun ilk 5 dakikası araç tanıma üzerine diğer 30 dakikası ise sürüş teknikleri üzerine. Araç tanıma sorularında kaput altındaki akü ve motor gibi parçaların isimleri, lastik basıncının kontrolü gibi aracı tanımaya yönelik sorular sorulur. Sürüş teknikleri bölümünde ise direksiyon hakimiyetiniz, trafik bilginiz ve trafik kurallarına uyup uymadığınız değerlendirilir.
Direksiyon sınavı sonucunda başarılı olan adayların ehliyet sertifikalarını hazırlayıp onay için milli eğitim müdürlüğüne göndeririz. Milli eğitime giden sertifikalar ortalama 2 hafta içerisinde onaylanır. Onaylanan sertifikayı milli eğitim müdürlüğünden alıp adaya teslim ederiz.
Kursiyer bu aşamadan sonra gerekli belgeleri hazırlayıp nüfus müdürlüğünden ehliyet için randevu alır ve başvurusunu yapar.
Direksiyon sınavı hakkında merak edilen bazı konular
Direksiyon sınavı giriş hakkı
Ehliyet sınavını başarı ile tamamlamış kursiyerler, belirlenen tarihlerde direksiyon sınavına girerler. Kursiyerlerin direksiyon sınavına 4 kez giriş hakkı bulunmaktadır. Direksiyon sınavında başarısız olan aday 2 saat direksiyon eğitimi aldıktan ve direksiyon sınav ücretini yatırdıktan sonra bir sonraki direksiyon sınavına tekrar girer. Son hakkında da başarısız olan adayların direksiyon eğitimini baştan almaları gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için direksiyon sınavına kaç kez girilebilir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Direksiyon sınavına girmezsem ne olur?
Direksiyon sınavına mazeretsiz bir şekilde girmemeniz durumunda 4 hakkınızdan birini kaybedersiniz. 2 saat direksiyon eğitimi aldıktan ve direksiyon sınav ücretini yatırdıktan sonra bir sonraki sınava katılabilirsiniz.
Direksiyon sınavından kalanlar ne yapacak?
Direksiyon sınavından kalanlar eğer 4 hakkını doldurmamışsa tekrar direksiyon sınavına girer. Kayıt oldukları sürücü kursundan 2 saat direksiyon eğitimi alır ve tekrar direksiyon sınav ücreti yatırır. Daha sonra bir sonraki ay direksiyon sınavına tekrar girerler.
Direksiyon sınavından sonra ne yapılır?
Direksiyon sınavını başarı ile geçen adayların kursiyerin kayıt olduğu sürücü kursu tarafından ehliyet sertifikaları hazırlanır. Hazırlanan ehliyet sertifikaları onay için milli eğitim müdürlüğüne gönderilir. Milli eğitim müdürlüğünde ortalama 2 hafta içerisinde onaylanan sertifikalar sürücü kursu tarafından milli eğitimden alınarak adaya teslim edilir.
Ehliyet sertifikasını alan aday ehliyetini almak için gerekli evrakları hazırlayıp randevu alarak il ve ilçe nüfus müdürlüklerine gidiyorsunuz. Yeni ehliyet nasıl alınır detaylı bilgi için (bakınız: yeni ehliyet alma işlemleri)