Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Ehliyet yazılı sınavında başarılı olan adaylar için direksiyon sınavı rehberi; sınavda dikkat etmeniz gereken kurallar, direksiyon sınavı puanlama, direksiyon sınav süresi, direksiyon sınavı kalma nedenleri. Detaylar haberin devamında …
Direksiyon sınavı 5 dakikası araç tanıma soruları ve 30 dakika sürüş olmak üzere toplam 35 dakika sürmektedir. Araç içi ve motor ile ilgili sorulan sorulardan 5 tanesine yanlış cevap veren adayların direksiyon sınavı başarısız sayılmaktadır.
Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
- Araca binerken kapıyı sol elle açarak sağ ayak ile binmek (Aracı sol elle açtığınızda yüzünüz arkanıza doğru döndüğü için size gelen araçları görerek olası bir kazada yaralanmanızın önüne geçebilirsiniz.)
- Aynaları ve koltuğu kendinize göre ayarlamalı, emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız. (Emniyet kemeri sizi koltuğa değil hayata bağlar)
- Araca bindiğinizde eğer araç viteste ise aracı çalıştırmadan önce debriyaja basarak boşa almalı, daha sonra çalıştırmalısınız.
- Akan trafikte dönüş yapacaksanız mutlaka dönmeden 25-30 metre öncesinde döneceğiniz tarafa sinyal vermelisiniz.
- Eğer akan trafikte sollama yapacaksanız sollamaya geçmeden önce sola sinyal vermeli, dikiz aynalarından arkanızı kontrol etmelisiniz. Eğer yaklaşan bir araç varsa kesinlikle sollamaya çıkmamalı, aracın sizi geçmesini beklemeli daha sonra sollamaya başlamalısınız. Sollamayı tamamladıktan sonra (aracı en az 20m geçiyoruz) sağa sinyal vererek tekrar sağ şeride geçmeliyiz.
Direksiyon Hakimiyeti
- Komisyon üyeleri direksiyon hakimiyeti konusuna özellikle dikkat ederler. Çünkü direksiyon hakimiyeti zayıf olan bir sürücü kazalara davetiye çıkarır.
- Direksiyon tutuş şekliniz saat 9.15 pozisyonunda olmalıdır.
- Vites attığınız ve dönüş yaptığınız zamanlar harici direksiyonu mutlaka iki elle tutmalısınız.
Rampada Kalkış
Komisyon üyelerinin en çok dikkat ettiği konulardan biri de yokuşta kalkış konusudur. Otomatik vitesli araçlarda bu pek sorun olmazken manuel vites araç kullanan sürücüler için biraz sıkıntı olabilmektedir.
- Yokuşta kalkışta el freni kullanılmaz.
- Yarım debriyaj ile kalkış yapılır. Sağ Ayağımız frende iken sol ayağımızı debriyajdan yavaş bir şekilde çekmeye başlarız. Öyle bir an gelirki motorın sesi değişmeye, araç titremeye ve yavaşça ilerlemeye başlar. İşte bu noktada sağ ayağımızı frenden çekip gaza basmaya başlarız. Sağ ayağımızla gaza basarken sol ayağımızı da yavaş bir şekilde debriyajdan tamamen kaldırırız.
Park Etme
Direksiyon sınavında park etme 2 duba arasında yapılır. Dubalar arası mesafe araç uzunluğunun 1.5 katı kadardır.
- 2 duba arasına 2 hamlede park yapmak durumundasınız. 2 hamlede park yapamazsanız sınavdan kalıyorsunuz.
- Park esnasında kaldırıma yada konilere çarpmamalısınız. Konilere çarpmanız durumunda başka bir hata yapmasanız dahi sınavdan kalıyorsunuz.
- Aracınızı park ettiğiniz durumda kaldırım ile aracınızın konumu arasında 50 cm’den fazla mesafe olmamalıdır.
Geri Geri Gelme
Direksiyon sınavında belirlenmiş bir alanda 25 m mesafeyi şerit ihlali yapmadan geri geri gitmeniz gerekiyor. Bu sürüş esnasında;
- Aracı sağa-sola kaydırmamalı ve direksiyon hakimiyetinizi kaybetmemeli
- Mutlaka aynaları kullanarak direksiyon kontrolü yapmalı
- Şerit çizgilerin ihlal etmemelisiniz.
Durma, Duraklama, İndirme ve Park Etme
Direksiyon sınavında sürüş esnasında;
- Durmadan önce sinyal vermeye
- Durmadan önce kaldırım ve sağ şeritle uygun mesafeyi ayarlamaya
- Durduktan sonra mutlaka el frenini çekmeye ve aracı stop ettirmeye
- Durduğumuz yerin durması yada park etmesi yasak olan bir yer olmadığına
dikkat etmeliyiz.
[alert type=”warning” icon-size=”hide-icon”]DİREKSİYON SINAVI PUANLAMA TABLOSU İÇİN TIKLAYIN[/alert]