Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Yeni ehliyet alan, ehliyetini yenileyen yada kaybeden sürücülerin nüfus müdürlüklerinde ehliyet çıkartabilmeleri için aile hekimliklerinden yada Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği diğer sağlık kuruluşlarından ehliyet sağlık raporu almaları gerekmektedir.
Yeni ehliyet alacak, ehliyetini yenileyecek yada kayıp ehliyetini yeniden çıkaracaklar sürücü olur raporu yada diğer adıyla ehliyet sağlık raporu almak zorundadır.
Ehliyet sağlık raporu almak için gerekli belgeler
- TC Kimlik Belgeniz
- 1 adet biyometrik fotoğraf
Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?
Sağlık raporu alabileceğiniz kurum ve kuruluşlar;
- Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
- Aile hekimlikleri
- Özel hastaneler
- Özel tıp merkezleri
1. grup sağlık raporu
M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet sahiplerine verilen sağlık raporudur.
2. grup sağlık raporu
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet sahiplerine verilen sağlık raporudur.
Hangi ehliyet sınıfın hangi araçlarını kullandığını öğrenmek için yeni ehliyet sınıfları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ehliyet sağlık raporu nasıl alınır?
Ömür boyu ehliyet dönemi sona erdi. Ehliyetlerin sınıfına göre 5 ile 10 yıl arasında değişen bir süreleri var ve bu süre sonunda ehliyetini yenilemek isteyen sürücüler yada yeni ehliyet alacak sürücüler sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunu en hızlı ve en rahat aile hekiminizden alabiliyorsunuz. Size tavsiyemiz ilk olarak aile hekimine gitmeniz.
Aile hekimine gitmeden önce yanınızda TC kimlik belgeniz ve biyometrik fotoğrafınız olduğundan emin olun.
Aile hekimine gittiğinizde öncelikle kimlik bilgilerinizle “Aile Hekimliği Sağlık Sistemi” uygulamasına girilerek araç kullanmaya engel kronik bir rahatsızlığınız olup olmadığına bakılır. Daha sonra göz muayenesi yapılır.
Ehliyet sağlık raporu göz muayenesi
En korkmanız gereken kısım göz muayenesi. Doktor sizi odanın en ucuna gönderiyor ve elinde tuttuğu tabelada yazan harfleri okumanızı istiyor. İnanın gözünüzde görme kusuru varsa o tabelayı okuyamıyorsunuz ve uzman hekim muayenesi için devlet hastanesine gönderiliyorsunuz. Göz muayenesinden geçebilmeniz için herhangi bir gözümüzün görmesi gözlüklü veya gözlüksüz 2/10‘dan düşük, her iki göz toplam görmesi 12/20‘den düşük olmamalıdır. Eğer gözünüzde sıkıntı çıkmazsa sağlık raporunuzu düzenlemeye başlıyor.
Ehliyet sağlık raporu formu
Ellerinde hazır ehliyet için sağlık raporu formu var. Bu formu doldurarak size teslim ediyor. Bazen formu doldururken form üzerinde yazan sürücü olur bölümünü işaretlemeyi unutabiliyorlar. Raporu aldığınızda mutlaka sürücü olur kısmının işaretlendiğinden emin olun. (Sağlık raporu formunun bir örneği için ehliyet sağlık raporu formu dosyamıza bakabilirsiniz.)
Sağlık raporu alındıktan sonra geriye ehliyetinizi yenilemek için nüfus müdürlüğüne gitmek kalıyor. Ehliyet yenileme ve randevu işlemleri için ehliyet yenileme adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi
Alınan sağlık raporlarının geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 yıldan sonra tekrar sağlık raporu almanız gerekmektedir.
Aile hekimi sağlık raporu verebilir mi?
Ehliyet vermeye yetkili sağlık kurumlarından biri de aile hekimlikleridir. Kayıtlı olduğunuz aile hekiminize giderek ehliyet için sağlık raporu alabilirsiniz. Aile hekimine giderken yanınızda 1 adet biyometrik fotoğraf götürmeyi unutmayın.
Aile hekimi sağlık raporu vermiyor?
Aile hekimleri sağlık raporu için sizi muayene etmek zorundadır ve sağlığınızda bir problem yoksa size sağlık raporu vermek zorundadır. Ancak sağlığınız ehliyet almak için elverişli değilse sizi ya uzman bir hekim muayenesine gönderir yada raporunu düzenlemez. Yada kendi hekiminizden başka bir aile hekimine gitmişseniz size sağlık raporu vermek zorunda değildir.</p<
Sağlık raporu ücreti
Sağlık raporu için ödediğiniz ücret hangi kuruma gittiğinize göre değişir. Örneğin aile hekimine gittiğinizde bu rapor için herhangi bir ücret ödemezken özel hastaneye gittiğinizde 300 TL ile 1200 TL arasında tutarları ödeyebiliyorsunuz.