Ehliyet Yenileme İşlemleri
2021 ehliyet yenileme işlemleri nüfus müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Yeni ehliyet alacaklar ve ehliyetini yenileyecekler için hazırladığımız kapsamlı yazımızda; ehliyet yenilemek için gerekli belgeler, yenileme ücretleri, ehliyet yenileme için son tarih, ehliyet randevusu alma, izlemeniz gereken adımlar konularına değindik.
Ehliyet yenileme işlemleri 1 Nisan 2018 tarihinden sonra Emniyet Genel Müdürlüklerinden değil Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılmaya başlandı.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Evraklar
- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
- Ehliyet yenileme ücretinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
- 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?
Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce gerekli belgeleri hazırlıyor, anlaşmalı bankalara ehliyet yenileme ücreti yatırıyorsunuz ve ardından online randevu alarak nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz ve başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Ehliyetiniz ortalama 1 hafta içerisinde PTT Kargo ile adresinize gönderiliyor.
Şimdi isterseniz ehliyet yenileme başvurusunun nasıl yapıldığını adım adım anlatalım.
Adım 1: Yenileme ücretinin anlaşmalı bankalara yatırılması
Eski ehliyetinizi çipli ehliyete çeviriyorsanız 15 TL, çipli ehliyetinizi yenileyecekseniz (kayıp, yıpranma vb…) 237 TL ehliyet harç bedelini anlaşmalı bankalara yatırıyorsunuz. Anlaşmalı bankalar için bakınız: ehliyet ücreti hangi bankaya yatıyor? Ödemeleri internet bankacılığınızdan yapabilirsiniz. (İnternet Bankacılığına yatırılan ücretlere karşılık alınan tahsilat makbuzlarının her nüshası için, ilgili banka şubesince TAHSİL EDİLMİŞTİR kaşesi basımı zorunludur. basılı olmayan belgeler kabul edilememektedir.)
Adım 2: 2 adet biyometrik fotoğraf çektirilmesi
Biyometrik Fotoğraf; Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinde “standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Normal vesikalık fotoğraftan farklı bir fotoğraf çeşididir. 5cm X 6cm ebatlarında ve arka fonda desensiz beyaz fon kullanılmalıdır. Yüz hatları tamamen görünür olmalı, fotoğrafta leke ve bükülme olmamalıdır. Eğer başörtüsü ile biyometrik fotoğraf çektirecekseniz, çene ucunuzdan alına kadar olan kısım görünür şekilde olmalıdır. Siz herhangi bir fotoğrafçıya giderek ehliyet için biyometrik fotoğraf çektireceğinizi söyleyin onlar ne şekilde çekeceğini bilir.
Adım 3: Sağlık raporunun alınması
Ömür boyu ehliyet dönemi sona erdi. Yeni çipli ehliyetlerle beraber hafif araç sürücüleri 10 yılda bir, ağır araç sürücüleri ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenileyecekler ve her seferinde sağlık raporu alacaklar. Sağlık raporlarını aile hekiminizden alabilirsiniz. Detaylı bilgiyi için bakınız: (ehliyet sağlık raporu işlemleri)
Adım 4: Ehliyet Randevu Alma
Ehliyet randevu işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu sistemi üzerinden alınmaktadır.
(https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al) Randevu almadan kesinlikle nüfus müdürlüklerine gitmeyin çünkü randevu olmadan başvuru işleminiz yapılmıyor.
[alert type=”warning” icon-size=”normal”]Not: Bazı nüfus müdürlükleri randevusuz işlem yapmaktadır. Online randevu sistemine girerek bağlı bulunduğunuz ili seçin. Eğer listelenen müdürlükler arasında ilçeniz yoksa ilçenizdeki nüfus müdürlüğü randevusuz işlem yapmaktadır.[/alert]
Adım 5: Ehliyet Yenileme Başvuru Yapılması
Bu adıma geldiğinize göre ehliyet sınav ücretini yatırıp dekontunuzu aldınız, 2 adet biyometrik fotoğraf çektirdiniz, sağlık raporunuzu ardından online sistemden randevu tarihini aldınız. Şimdi sıra bütün bu evrakları hazırlayıp randevu tarihi ve saatinde nüfus müdürlüğüne gitmekte. Korkmayın nüfus müdürlüğünde işlemleriniz çok uzun sürmüyor.
İşlem süresi gittiğiniz nüfus müdürlüğünün yoğunluğuna göre 30 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Önce evraklarınız alınıyor, ardından parmak iziniz alınıyor ve başvurunuz sona eriyor. Eğer daha önce parmak iziniz alınmışsa yeniden alınmıyor.
Ehliyet yenileme geçici belge
Nüfus müdürlüğünde işlem yaptığınızda ehliyetiniz imha edilmektedir. Yeni ehliyetler Ankara’da basılmakta ve ortalama bir haftada adresinize PTT kargo ile teslim edilmektedir. Bu sürede araç kullanabilmeniz için ehliyet başvurunuzu yaptığınız nüfus müdürlüğünden size geçici belge verilir. Verilen bu geçici belge ile 15 gün boyunca araç kullanabilirsiniz. Eğer bu süre içerisinde ehliyetiniz size ulaşmamışsa nüfus müdürlüğüne tekrar giderek geçici belgenizi yenilemelisiniz.
Yeni ehliyet teslim süresi
Sürücü belgeleriniz, başvuru tarihinden sonra ortalama 10 gün içerisinde ikametgah adresinize gönderilmektedir. Bulunduğunuz ile ve başvuru tarihindeki yoğunluğa göre bu süre 2 haftaya kadar sürebilir. Yeni ehliyetler ptt kargo tarafından gönderici ödemeli olarak gönderilmektedir. Ehliyetinizi aldığınızda kargo ücreti ödemiyorsunuz.
Eski Ehliyet Yenileme
Eski ehliyet yenileme son tarih
Eski ehliyetleri yenilemek için son tarih 31 Aralık 2022’dir. Bu tarihe kadar eski ehliyetlerinizi kullanabilirsiniz.