Src belgesi nasıl alınır?
Yurtiçi veya yurtdışında yük veya yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin alması gereken bir belge olan src belgesi nasıl alınır? hangi belgeler gereklidir? src belge başvurusu nereye yapılır? src belgesi şartları nelerdir? Detaylar haberin devamında …
Yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyen araç sürücüleri e devlet üzerinden src belgesi almak için başvuru yapmak zorundadır.
Src belgesi çeşitleri
5 tip src belgesi vardır.
Src 1 Belgesi
Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlere verilen belgedir. Uluslararasında otobüsle yolcu taşıyabilmek için en az 26, minibüsle yolcu taşıyabilmek için 19 yaşından gün almış olmanız gerekir. Src 1 belgesi sahibi şoförlerin Src 2 belgesi almasına gerek yoktur. Psikoteknik belgesi alarak Src 2 belgesinin kullanabildiği bütün araçları kullanabilirsiniz.
Src 2 Belgesi
Yurtiçinde yolcu taşıyabilmek için şoförlerin alması gereken belgedir.
- Personel servisi şoförleri
- Okul servisi şoförleri
- Taksici ve dolmuşcular
- Şehirlerarası otobüs şoförleri
bu belgeyi almak zorundadır.
Src 3 Belgesi
Uluslararası yük ve eşya taşıyacak şoförlerin alması gereken belgedir. Bu belgeyi alabilmek için 19 yaşından gün almış olmanız gerekmektedir. Src 3 sahiplerinin Src 4 belgesi almasına gerek yoktur. Yalnızca psikoteknik raporu almanız yeterlidir. Bu belgeyi alabilmek için 19 yaşından gün almış olmanız gerekmektedir.
- Tır, kamyon ve çekici şoförleri
- Kamyonet, panelvan yada pikap sahipleri
bu belgeyi almak zorundadır.
Src 4 Belgesi
Yurtiçinde yük ve eşya taşımacılığı yapan şoförlerin alması zorunlu belgedir. Daha çok kargo ve evden eve nakliyat firmalarının şoförlerinin aldığı belgedir. Bu belgeyi alabilmek için 19 yaşından gün almanız gerekir. Ayrıca psikoteknik raporunuzun da olması zorunludur.
Src 5 Belgesi
Tehlikeli madde taşıyan araç şoförlerinin aldığı belgedir. En az 19 yaşından gün almanız ve psikoteknik raporunuzun olması zorunludur. SRC 5 belgesi alabilmek için SRC 3 veya SRC 5 belgelerinden birine sahip olmanız gerekir.
Src belgesi nasıl alınır?
Src belgesi alabilmek için bu belge için gerekli eğitimi vermeye yetkili bir kuruma başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Ehliyetini 2003 ve öncesinde alan şoförler, eğitime girmeden doğrudan e-devlet üzerinden başvurularını yapıp, gerekli harçları yatırdıktan sonra belgelerini sınavsız olarak alabiliyorlar. E-devlet üzerinden başvuru için tıklayın.
Eğitim kurumuna başvurusunu yapan adaylar;
- Src 1 belgesi için 40 saat
- Src 2 belgesi için 36 saat
- Src 3 belgesi için 41 saat
- Src 4 belgesi için 36 saat
- Src 5 belgesi için 19 saat
eğitime alınırlar. Eğitimin sonunda adaylar merkezi bir sınava girerler ve adayların bu sınavda başarılı olabilmeleri için 60 puan almaları gerekiyor. (Bakınız: Src Sınav Soruları)
Yazılı sınavda başarılı olan adaylar daha sonra uygulamalı sınava alınıyor. Uygulamalı sınavda 3 tane görsel veya video gösteriliyor ve bunlardan soru soruluyor. 3 sorudan 2 tanesini bilen adaylar sınavı geçmiş oluyor.
Sınavı başarı ile geçen adaylar gerekli belgeler ve src belgesi ücretini yatırdıktan sonra e-devlet üzerinden belgelerini alabiliyor.
Src belgesi almak için gerekli belgeler
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Diploma fotokopisi